Gwara góralska


    Słownik gwary góralskiej
    Sabałowe bajania i inne gawędy

    Słowniczek gwary góralskiej:  

      hory - góry
      wiyrch - szczyt
      turnia - niewysoki szczyt skalny
      perć, pyrć - wąska ścieżka wysokogórska
      piarg - usypisko (rumowisko) skalne
      żleb - wklęsła rynnowa forma ukształtowania terenu górskiego z niewyrównanym dnem o profilu zbliżonym do litery V; szerokie i korytowate wcięcie o różnej głębokości w stoku czy ścianie, powstaje wskutek wietrzenia mechanicznego oraz erozyjnego działania gruzu skalnego, wód opadowych, roztopowych i lawin. grapa - górka, wzniesienie
      gronik - szczyt, wzgórze
      gołoborze - rumowisko skalne w górach; termin gołoborze jest określeniem regionalnym (Góry Świętokrzyskie) i oznacza miejsce "gołe", bez "boru" - nawiązuje do ich występowania w obrębie lasu;
      wiatrołom - obszar z drzewami powalonymi przez silny wiatr np. halny
      złomek, złomisko - złamane drzewo, złamane skupisko drzew
      upłaz - porośnięta trawą, rozległa część zbocza
      płaśń - powierzchnia płaska, wyrównana
      grzęda - niewielki grzbiet górski
      wanta - kamień, skała
      skola, skole - kamień, skała
      skrzyzala - gładki kamień, kamienna płyta
      walna dolina - dolina sięgająca głównej grani
      regiel - piętro roślinności, zależne od wysokości i gleby (np. gleba zasadowa - wapienie - las mieszany, bór karpacki) spotykane są następujące piętra: regiel dolny, regiel górny, kosodrzewina, hale, turnie i szczyty
      hala - łąka górska
      halizna - powierzchnia leśna nie zadrzewiona
      podrost - skupiska, powierzchnie małych drzew
      tram - część odziomkowa drzewa
      twardziel - wewnętrzna część pnia
      hajnica - łąka w lesie lub na polu, gdzie pasie się bydło zanim śnieg stopnieje na halach
      mglisko - nieprzyjemna mgła
      młaka - podmokła łąka, bagno
      maras - bagno, błoto
      paprzysko - miejsce podmokłe, tarzawisko
      cyrhla - polana
      zarembek - polana w lesie
      huściawa - gęstwina, gęsty młodnik
      brzizek - urwisty brzeg strumienia
      nawalny - wyjątkowo ulewny deszcz
      okiść - osiadły na drzewach śnieg
      halny - wiatr typu fenowego, wiejący w południowej Polsce, w Karpatach i Sudetach. Najgwałtowniejsze wiatry tego typu wieją na Podhalu, gdzie opadają ze szczytów Tatr. Jest to ciepły, suchy i porywisty wiatr, wiejący ku dolinom. Niekiedy przynosi znaczne zniszczenia: zrywa dachy, niszczy lasy (tworząc wiatrołomy). Może mieć wpływ na samopoczucie (bezsenność, bóle głowy itp.). Wiatr halny dociera m.in. do Krakowa oraz miast aglomeracji górnośląskiej.
      duje - mocno wieje
      dujawica - zamieć
      strużyna - ciek wodny


      watra - ognisko pasterskie w szałasie (z rumuńskiego, słowo używane przez wołoskich pasterzy)
      ogiyń - ognisko w polu
      zawaterniok - kłoda stale paląca się przy ognisku w szałasie (do potrzymywania ognia)
      wykrot - drzewo wyrwane z korzeniami, inaczej wywrót, wiatrował
      sajta - polano, drewno, gałąź
      koliba, koleba - szałas, zadaszone ukrycie, może to być naturalna jama skalana służąca pasterzom za schronienie
      koser (kosar, kosor) - przenośna zagroda dla owiec
      lysa - lekkie, przenośne, drewniane ogrodzenie używane do budowy kosora
      mraźnica - zagroda na halach lub na leśnych pastwiskach
      satra - szałas, dach z gałęzi do ochrony bydła w górach
      strąga - ogrodzone miejsce w kosarze przeznaczone do dojenia owiec
      redykać - pędzić owce ze wsi na hale i z powrotem
      redyk - uroczyste wyjście owiec na pastwiska na górskich halach, trwający od wiosny do jesieni. Wiosną owce są wypędzane na pastwiska (redyk wiosenny), a jesienią zaganiane do zagród (redyk jesienny). Redyk jesienny zwany jest gwarowo uosod, co wywodzi się od uozchod tj. rozchód, rozejście się owiec do poszczególnych gospodarstw. Pobyt na hali rozpoczyna się w dzień św. Wojciecha (23 kwietnia), kończy zaś w dzień św. Michała Archanioła (29 września).
      prednówek - czas poprzedzający porę urodzaju
      hołdymas - zakończenie prac polowych, oblewanie; (dożynki)
      ostrewka - drewniany pionowy drąg z wypustami służący w polu do układania na nim siana
      tłok - ugór (pole czasowo wyłączone z użytkowania aby ziemia mogła odpocząć w celu poprawienia żyzności gleby)
      zagon - długi ciąg pola
      siano - siano z pierwszego pokosu
      potrow - siano z drugiego pokosu

      siwar - wysokie trawy i turzyce wilgotnych miejsc (stąd nazwa zamieszkującego je ptaka tatrzańskiego: siwarnik)
      (nawiasem mówiąc ciekawe skąd nazwa innego rzadkiego ptaka tatrzańskiego: pomurnika, przez górali zwanego mentel ze względu na podobieństwo w ubarwieniu do motyla; chyba od tego, że chodzi po murach - ścianach, spotykany przy turniach)
      lemiesz - ostrze pługa

      gazda - gospodarz
      gaździna - gospodyni
      baca - starszy pasterz, naczelnik juhasów na hali (por. węgierski baca?); najważniejsza osoba zarządzająca całym wypasem i zajmująca się wyrobem serów.
      juhas - pasterz podległy bacy, dozorujący owce na hali (por. węgierski juhas?); inaczej mówiąc pasterz pomagający bacy. Zajmuje się wypasem, pilnowaniem i dojeniem owiec. Obrotny juhas z czasem może zostać bacą.
      honielnik - pomocnik pasterza, juhasa, zwykle młody chłopiec, pochodzący z biednej rodziny bądź sierota. Honielnicy byli chłopcami do wszystkiego, nosili wodę, podtrzymywali ogień, byli na wszelkie posyłki. Nie otrzymywali zapłaty, za pracę dostawali jedzenie i możliwość zdobycia zawodu - juhasa.
      wolorz - pasterz wołów
      polowac - myśliwy
      cap - samiec kozicy lub sarny; także samiec kozy domowej (kozioł) lub owcy (baran), zwłaszcza stary albo wytrzebiony; potocznie: człowiek niesympatycznie wyglądający lub uparciuch, głupiec harnaś - przywódca, tytuł herszta bandy nadawany przywódcom zbójników podhalańskich, beskidzkich (ogólnie karpackich). Słynnymi harnasiami byli m.in. Juraj Jánosik, Ondraszek, Tomás Uhorčík
      hajduk - (z węgierskiego) rabuś, rozbójnik, łupieżca, opryszek
      inne znaczenia
      hajduk - lokaj w stroju węgierskim na dworze magnackim lub - na Huculszczyźnie - młody mężczyzna zatrudniany do ochrony dworu, strażnik we dworze, policja dworska
      hajduk - szeregowy żołnierz wojsk polskich XVI-XVII w.
      hajduk - taniec węgierski
      hutman - dozorca
      kocis - pański furman, stangret
      masciorz - lekarz
      babka - narzędzie metalowe do klepania kosy
      kopacka - motyka
      hajnik - gajowy
      dobrzy chłopcy - zbójnicy
      cymry - areszt
      kum - ojciec chrzestny
      kumoska - matka chrzestna, znajoma?
      kumoterki - sanie, zaprzęg dla kumotra z kumoską
      iść w kumotry - być chrzestnym na chrzcie
      krzestna - ciocia
      krzestny - wujek
      potek - chrzestny
      baba - żona
      świekra - matka męża, teściowa
      niewiasta - synowa
      ujna - żona wuja, brata ojca lub matki
      świekra - matka męża
      świekr / świakier - ojciec męża - potwierdź
      cieścia / teściowa - matka żony - potwierdź
      cieść / teść - ojciec żony - potwierdź

      hajnówka - leśniczówka
      hajnik - gajowy
      horar - gajowy, leśnik
      hamry - huty żelaza, kuźnie (por. niem. die? hammer - kuźnia)
      hamernik - hurnik
      bania - kopalnia
      pokłady - skarby
      śrybło, śrybny - srebro, srebrny
      hawiarz, hawiorz - górnik
      uhlary - węglarze (por. czeski uhlik - węgiel)
      budorz - cieśla
      frajerka - dziewczyna, narzeczona, kochanka (np. zbójnika) (por. słowacki frajer - kawaler? narzeczony)
      frajer - chłopak, narzeczony
      parobek - kawaler
      pacholek - służący
      ceper - przyjezdny, obcy, ktoś spoza gór, turysta z nizin (ironiczne, lekcekaważąco)
      cłek - człek, człowiek
      baba - żona, kobieta
      dziywka - panna; niezamężna; nie mająca dziecka (por. czeski - divka)
      lachy - chłopi z podgórza i nizin
      lachy podkówcorze - w przeciwieństwie do górali, noszący buty z podkówkami
      niepile - obce, cudze
      niepilec - obcy, nie z tej wsi
      łupierz - złodziej
      fasiąg - wóz góralski; czterokołowy pojazd konny używany głównie na Podhalu do przewożenia turystów.
      fiakr - lekki 1- lub 2-konny pojazd służący do wynajmu w celach zarobkowych. Pojazd wyposażony był w składany dach nad tylną (pasażerską) częścią. Przednie siedzenie (kozioł) przeznaczone dla powożącego (fiakra) było zwykle odkryte
      fiakier - góral powożący fiakrem

      byrki, łowce - owce
      kierdel - stado owiec
      koban - wieprz
      baron - baran
      jarka - młoda owca
      picur - jeleń
      piciur - jeleń
      zołna - dzięcioł
      skorusa, skoruszuna - jarzębina
      smrek - świerk
      gawiedź - wszy, wszelkie robactwo
      badyle - kończyny jelenia
      basior - samiec wilka
      brzost - wiąz górski
      buczyna - las bukowy
      chmara - gromada
      cieszyna - miejsce zaciszne, zwłaszcza osłonięte od wiatru, śniegu czy deszczy (wybierane na kryjówkę przez zwierzynę)
      zachylina, zachyłek - miejsce zakryte, zaciszne
      cieciorka - samica cietrzewia
      czerw - larwa pszczoły, osy
      deptanie - zachowanie godowe kuraków
      farba - krew
      farbić - krwawić
      gawra - ukrycie niedźwiedzia na czas zimy
      głuszka - samica głuszca
      kotelnica - miejsce rodzenia młodych
      łańka - młoda samica jelenia
      matecznik - pierwotna, dzika ostoja niedźwiedzia i innej zwierzyny, jądro puszczy
      moczyć - oddawać mocz
      nęcisko - coś, co wabi, przyciąga (stosowane np. przez myśliwych...)
      odyniec, locha i warchlak - samiec, samica i młode dzika
      wadera - samica wilka
      wataha - gromada, zgrupowanie wilków
      pędzel - kosmyk włosów w okolicy narządow moczopłciowych
      racice, ratki - stopa kozicy
      ruja- gody zwierząt
      suknia - okrywa włosowa zwierzęcia
      tarło - okres godowy ryb

      jodło - jadło, pożywienie
      kęsiwo - jedzenie
      grule - ziemniaki
      jarzec - jęczmień
      bryja - zupa z parzonej mąki owsianej, kasza manna
      syr - ser
      oscypek - ser owczy, twardy, typu wołoskiego, "pucony" czyli wygniatany ręcznie w niezmienionej formule, na Podhalu, na halach górskich w okresie letniego wypasu owiec, od maja do września każdego roku. Oscypek ma archaiczny kształt wrzeciona (lub elipsoidalny), jasnozłotą, błyszczącą skórkę i wyrazisty, wędzony lekko słony smak.
      Jest to podpuszczkowy, twardy wędzony ser z mleka owczego (nie mniej niż 60%), Ser robi się z masy powstałej po ścięciu mleka i wytworzeniu bundzu. Na przemian parzy się go w gorącej wodzie i wyciska (pucy), aby uzyskać elastyczną konsystencję. Baca nadaje serowi odpowiedni kształt, a na jego środkowej części odciska wzorki za pomocą zdobniczych form, tzw. "oscypiorek" (stąd nazwa sera). Oscypki są moczone w solance, a potem wędzone w dymie z ogniska przez 3-7 dni. Na jeden ser ważący od 60 do 80 dag, potrzeba 6-7 l owczego mleka. Oscypek jest wyrabiany tylko w bacówkach podczas letniego wypasu owiec. Ma znak "Chroniona Nazwa Pochodzenia" - czyli produkować i używać nazwy "oscypek" można wyłącznie na określonym obszarze.

      podpuszczka to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w śluzówce żołądka cielęcego; wykorzystywana w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych.

      Jak powstaje oscypek, czyli podhalański ser z owczego mleka ?
      Klaganie: Do ciepłego mleka dodaje się podpuszczke (enzym trawienny pozyskiwany z żołądka cielęcia). Dzięki temu mleko się ścina.
      Rozwalanie: Ścięte mleko rozbija się na ser i serwatkę drewnianym mieszadłem zwanym ferulą. Ser opada na dno, serwatka wypływa na górę.
      Ugniatanie: Drewnianym naczyniem (cyrpokiem) odmierza się tyle serowej masy, ile potrzeba do zrobienia jednego oscypka, a potem miesza się ja i ugniata, żeby usunąć grudki i wycisnąć serwatkę.
      Formowanie: Ser formuje się w kule i ugniata, zanurzając go co jakiś czas w gorącej wodzie, żeby był bardziej plastyczny. Potem przebija się go drutem, by wypłynęły z niego resztki serwatki.
      Zdobienie: Na środek serowej kulki zakłada się rzeźbiona drewniana formę, która odciska na oscypku wzór. Wystające końce ugniata się w stożki. Potem wyciąga się drut i zdejmuje formę, a następnie jeszcze raz parzy się serek.
      Rosolenie: Uformowany i ozdobiony ser moczy się przez jeden dzień w mocno osolonej wodzie. Solanka zabija bakterie i wyciąga z oscypka ostatnie resztki serwatki. Potem serek znowu się suszy.
      Wędzenie: Na koniec oscypki układa się na półce nad palącym się w bacówce ogniskiem zwanym watrą (najlepiej z drewna olchowego lub bukowego) i wędzi się je przez kilka dni.

      brusek Mniejsza forma oscypka w kształcie niskiego walca (do 50 dag)
      gołka - zwana też serem gazdowskim to miękki ser wędzony, wytwarzany na Podhalu z mleka krowiego praktycznie przez cały rok, a szczególnie poza sezonem wypasu owiec. Dawniej wytwarzana na potrzeby własne gazdów, z czasem wypełniła na rynku lukę wynikającą z sezonowości serów owczych. Swoją nazwę gołka zawdzięcza charakterystycznemu, walcowatemu kształtowi, a popularność - łagodnemu smakowi i przystępnej, zwłaszcza w porówaniu z oscypkiem, cenie.
      redykołka - to maleński serek w formie wrzeciona, sprzedawany dziś to przetworzona współcześnie forma dawnych redykołek, czyli figurek serowych o rozmaitych kształtach (odciskana w drewnianych foremkach w kształcie zwierząt, parzenic bądź serc). jakie bacowie w redyku jesiennym przynosili z hal, by obdarować najbliższych, a zwłaszcza dzieci.
      bundz - zwany też buncem, grudą lub syrem to łagodny, dojrzewający ser, o lekko kwaśnym i orzechowym smaku, rodzaj suchego twarogu o zwartej, elastycznej konsystencji, pozwalającej na swobodne krojenie w plastry (inne źródło podaje: twardy ser z owczego mleka, słodki, przypominający twaróg) Powstaje w procesie podgrzewania w specjalnym kotle zaprawionego podpuszczką mleka owczego. Smakosze twierdzą, że szczególnie godny polecenia jest bundz wiosenny, czyli to który powstał z majowego udoju i dojrzał przed nocą świętojańską.
      Inaczej: bunz to słodki biały ser owczy, niesolony i niewędzony, przypominający twaróg, wyrabiany zwykle w dużych bryłach. Z czasem dojrzewa - lekko kwaśnieje, a wewnątrz powstają charakterystyczne dziurki. Bundz spożywa się na świeżo lub wytwarza z niego bryndze.
      żentyca (inaczej: żętyca) - to serwatka z mleka owczego, otrzymywana przy wyrobie sera na halach z drobinami sera, pozostała po wytrąceniu bundzu, pozostała po produkcji oscypków. Może być słodka albo kwaśna. Dawniej stanowiła istotną część pożywienia pasterzy. Napój ten cenili sobie fawniej juhasi wypasający owce na halach, przekonani, że dzięki jego spożywaniu "wyrobią się na chłopów", czyli zyskają siłę i tężyznę fizyczną. Lepsza, gęstsza i tłuściejsza, zbierająca się u góry to hurda. Gorsza, gromadząca się u dołu, to zwarnica, nią karmiło się psy pasterskie.
      bryndza podhalańska - ser wyrabiany na bazie zmielonego i posolonego dojrzałego bundzu. Pikantny, słony, czasem lekko ostry lub kwaśny. Często wyrabiana jest z przeschniętego bundzu, pokruszonego na drobne kawałki. Bryndza jako pierwsza została uznana za produkt regionalny i otrzymała unijny certyfikat. Bryndza ma miękką, lekko grudkowatą konsystencję i ostry, słono-kwaśny smak. Od stuleci stanowiła pożywienie pasterzy wypasających owce na górskich halach, a nawet była środkiem płatniczym, w którym pobierali oni swoje wynagrodzenie za pracę. Dziś to produkt delikatesowy i jeden z najbardziej cenionych serów tatrzańskich. Przywilej wytwarzania bryndzy - jak w przypadku oscypków - należy do niewielkiej grupy baców, spełniających wymogi prawa unijnego jako produkt oznaczony "chronioną nazwą pochodzenia". Bryndza to słowo pochodzące z rumuńskiego, używane przez wołoskich pasterzy.
      korbacz - ser "nitki" poskręcany "w warkoczyki"
      kukiełka - pleciona bułka
      chlyp - chleb
      warmuz - potrawa gotowana na wsi góralskiej w okresach głodu, przyrządzana z ziół i zielska z dodatkiem mąki i plew owsianych
      moskol - placek owsiany pieczony na piecu / z gotowanych ziemniaków i mąki
      bukty - kluski ziemniaczane
      habryka - tytoń
      baga - tytoń do żucia
      palenka - wódka

      okowita - wódka
      jyzyna - podwieczorek
      (u)warzyć - (u)gotować
      kotlik - miedziany lub źeliwny garnek, kociołek, często używany przez zbójników do zakopywaia skarbów
      śklanka - flaszka
      trzód - stare glinianie naczynie
      puciera, puciyra - duże (50 - 100 litrów) drewniane naczynie z klepek w kształcie beczki, w którym górale zakwaszają (owcze) mleko i przechowują zyntycę
      putnia - drewniane naczynie z klepek, z jednym lub dwoma uszami
      gieleta - naczynie drewniane z pałąkowatym uchwytem, używane przy dojeniu owiec
      kiyrnicka - naczynie do robienia masła
      maśnicka - maselnica, przyrząd do robienia masła
      gorneczek - filiżanka, kubek
      sabasinik - piec do pieczenia chleba
      śperchet - blacha na piec kuchenny
      sónsiek - skrzynia do przechowywania ziarna, nasion, itp.
      przetak - sito do przesiewania zboża
      nalepa - przypiecek, część dymnego pieca kuchennego
      stolica - duży stołek na czterech nogach bez oparcia, taboret?
      płazy - belki z pni z dwóch stron wyrównanych celem uzyskania płaskich powierzchni
      polica - półka
      pościel - łóżko (por. czeski postel)
      gnotecek - mały pieniek do rąbania drzewa, gróń
      dźwierze, dźwiyrze - drzwi
      (nie mylić z dźwierz) kumora - izdebka
      izba - pokój
      alkierz - niwielki pokoik, bokówka
      sień - małe pomieszczenie, z którego można przejść do sąsiednich izb, rodzaj korytarza

      nowelatko - podarek dla kolędników, pieniądze na nowy rok
      połaźnica - choinka świąteczna

      ciupać - rąbać
      ciupaga, rombanica, rąbanica - siekierka na długim drzewcu (używana przez górali także jako broń)
      drutówka - rodzaj strzelby
      pojedynka - strzelba jednolufowa
      brok - śrut
      loftki - gruby śrut do strzelby
      biegunki - gruby śrut, loftki
      kapśliki - kapiszony
      rymać - stempel do strzelby
      dźwierz - zwierz, zwierzyna
      (nie mylić z dźwierze) ćwierzyń - łańcuch np. do hamonia sani

      héboj - chodź
      nocnik - nocleg
      syćko - wszystko
      do imentu - całkiem, bez reszty, zupełnie
      cysto piyknie - całkiem, zupełnie
      do nuka - do środka
      w nuku - w środku
      z nuka - do? środka
      co mi ta płaci - co mi to za różnica, wszystko mi jedno
      śleboda - swoboda, wolność
      dutki - pieniądze
      stretnoć, stretnonć - spotkać (por. słowacki strenout')
      wzierać - zaglądać
      zjedyjek - oto jestem
      nie peć - źle, niedobrze, nie na żarty>
      barz, barzo, bars - bardzo
      nie barzo - nie bardzo (niezbyt, raczej nie?)
      bacyć - pamiętać, mieć na względzie
      zabacyć, zabocyć - zapomnieć
      zabacyć - zapomnieć
      zbacować - przypominać
      pozbacujem se - przypomnę sobie
      cni się - przykrzy się, tęskni się, nudzi się
      ckliwo - tęskno ckotwić - tęsknić czbanować - zasmucić, zatęsknić się przykrzy mi się - nudzi mi się
      ćma - zmierzch, zmrok, ciemno
      ćmi sie - ściemnia się
      śmierzć, śmierztecka, śmirzć - śmierć
      minąć się - umrzeć, zejść z tego świata
      truchła - trumna
      marsina - padlina
      dobrodziej - ksiądz
      diask - diabeł
      duć - wiać
      duje - wieje
      dyć - przecież; ale
      dziedzina - wieś
      dzieska - do wyrobu ciasta na chleb
      fonata - na oscypki
      furgać - latać
      gibki - szybki, elastyczny, zwinny
      wartko - prędko, szybko
      godać - mówić
      gorze - pali się
      gwara - opowiadanie
      het - gdzieś daleko
      hej - tak; może też wyrażać zdziwienie, niedowierzanie (hej?), lub ironię
      haj - ?
      najduch - nieślubne dziecko
      lejbucek - urwis, ladaco, łotr
      naryktować (narychtować?) - przygotować
      na despet- na przekór, na złość, dla żartu
      ozpajezić się - rozzłościć się
      zeźlić - zezłościć się, zdenerwować
      zworka - kłótnia
      śpas - żart, dowcip
      śpasować - żartować
      na podołku - na kolanach
      na obyrtke - na opak
      nieskoro - za późno
      prec - daleko (por.czeski "precz" - daleko?)
      precki - gdzieś daleko
      proci - naprzeciw
      przełonacyć - przeinaczyć, zmienić
      ryftyk - pośpiesz się , szybko (por. czesk. rychle - szybko, niem. richtig - prawidlowo)
      trza - trzeba
      ukwalować - (u)radzić
      pytać - prosić (por ang. ask for, ask about)
      przepytować - przepraszać
      pytac (starszy człowiek pełniący funkcję osoby zapraszającej na wesele gości
      wadzić się - kłócić się
      waserwoga - poziomica (por. czeski .vodorovaha, niem. wasserwage)
      wy żeście, wyście som - jesteście
      wiz go/jom - widzisz go/ją
      wiz wej - widzisz (jak to jest)
      za w "imie Łojca" - w mgnieniu oka
      zaguwek - poduszka(por. zegłówek)
      zadek - tyłek
      rzyć - tyłek
      zdechlok - chuchro, szybko się męczący
      zwyrtło mi sie - udało się, szczęśliwie się złożyło
      zwysyć - zostać, mieć ponad miarę (np. zwysyło mi siy pore grul - zostało mi parę ziemniaków)
      zwyki - zwyczaje
      prosem piyknie

      kurniawa - zamieć (zadymka) śnieżna
      hurnawica - burza z wichrami
      łyska się - błyska się

      ka - gdzie
      ka indyj - gdzie indziej
      kaby - gdzieżby
      kajsi - gdzieś
      kaz - dokąd, gdzież
      kaz, kany, kanyz - gdzie
      ki - jaki
      kie - kiedy, gdy, jeśli
      kieby - gdyby
      kielo - ile, ileż, tak jak
      kiesi - kiedyś, wczoraj, parę dni temu, dawno
      dokiela - dokąd, jak daleko
      cojsi, cosi - coś
      cosi kasi - coś, gdzieś
      fto - kto
      nifto - nikto
      ftozby - któżby
      fte - wtedy
      ftory - który
      ftosi - ktoś
      ftorosi - któryś
      wtoz - kto
      wtory - który
      wtoryndyz - którędy
      tela, telo - tyle
      tele dole - tak daleko
      telo co cud - bardzo dużo
      telezeg -trochę
      malućko - malutko, niewiele
      locegoz - dlaczego
      locegot? - dlatego
      bez co - przez co, dlatego że
      tamok - tam
      tamstela - stamtąd
      stamtela - stamstela - stamtąd
      z tamela - stamtąd
      wse - wszędzie
      wsyndy - wszędzie
      sędy - wszędzie
      nawzdy - na zawsze


      ubranie i obuwie
      gacie - spodnie
      spodnioki - kalesony
      parzenica - haftowane zdobienie męskich spodni
      kierpce - noszone przez górali obuwie wykonane z jednego kawałka skóry łączonego rzemieniem, przysznurowane do łydki sznurem lub rzemykiem
      kamasze - buty męskie z krótką cholewą
      cuska - płaszcz
      cucha - wierzchnie odzienie z owczej wełny, sukmana, gunia
      serdok - kożuszek barani bez rękawów / serdak
      kłabuk, kłobuk - kapelusz góralski z piórkiem i muszelkami(por.czeski klobouk)
      kabot - kurtka
      lajbik - kamizelka bez rękawów, często haftowana

      honorny - honorowy
      hyrny - wyniosły, sławny
      hyr - rozgłos, sława
      durny - dumny
      podufały - dumny, zarozumiały
      świarny (śwarny) - fajny, szykowny, ładny, piękny, zgrabny, dzielny, dziarski
      ostomiły - najmilszy (por. czeski roztomily)
      urodny - urodziwy
      luba - miła
      bezecera - bezecny, niegodziwiec, straszydło
      wereda - paskuda, brzydactwo
      myrsina - brzydacwo, coś odrażającego
      naremny - gwałtowny
      karapetniaczka - niezdara, niedołęga
      fidrygoł - wiercipięta
      pieklarz - awanturnik, niegodziwiec, bezbożnik
      sietniak - niedołęga, cherlak, matołek

      pułapki językowe:
      nocnik - nocleg
      na raty, na roty - na gwałt, koniecznie
      rzeźnia - poręba, przerąbka w lesie
      zdanie - zdolność, umiejętność
      walor - prawo, znaczenie, siła
      godny - dobry, solidny
      dowody - sposoby
      obora - podwórko
      pytać - prosić (por ang. ask for, ask about)
      siwy - niebieski
      durny - dumny
      łupierz - złodziej
      gawiedź - wszy, wszelkie robactwo
      pościel - łóżko (por. czeski postel)

      dudki - piniądze

      zapożyczenia/podobieństwa do języka czeskiego/słowackiego:
      syćko - wszystko
      konać - czynić, działać, dokonać (por.czeski konat')
      rad widzieć - lubić
      rzezać -
      najist -
      scotwa - gdzież byś (por. czeski sotwa - ledwo, mało prawdopodobne>)
      hnetki - niedługo, wkrótce (por.czeski hnet)
      luto - żal, przykro, smutno (por.czeski je mi lito)
      na ozaist - naprawdę, na pewno, zaiste (por. słowacki: naozaj, czeski: jiste)
      zawidzieć - zazdrościać (por.czeski)
      uwidzieć - zobaczyć (por. czeski uvidit')
      pokłady - skarby (por. czeski poklad)

      Słownictwe związane z muzyką:

      dudy, dudzicki - ludowy instrument muzyczny dęty, złożony z worka (z koziej skóry) na powietrze, piszczałek melodycznych oraz burdonowych (wydających niski dźwięk ciągły towarzyszący melodii)
      gęśle - skrzypce
      złóbcoki (instrument podobny do skrzypiec)
      zbyrko - brzęczy
      zbyrocki - dzwonki
      róg pasterski
      basy góralskie
      kołatki
      grzechotki
      terkotki
      wiskać - śpiewnie krzyczeć falsetem, z charakterystycznym stopniowanym spadkiem wysokości dźwięków
      zwyrtać - obracać w kółko w tańcu

      leber - leń
      fanciorz - komornik sądowy
      potocek - mała rzeczka
      mojka - świętowanie dojścia do szczytu budynku, wiecha
      bucek - młody buk


    Słowniki gwary góralskiej:
    słówka i zwroty górali z Podhala
    Gwara góralska
    Słownik gwary podhalańskiej
    Uderzające jest podobieństwo sporej części słownictwa gwary góralskiej i śląskiej najwyraźniej spowodowane faktem, że dialekt górali w dużej mierze opiera się na słownictwie pochodzącym z języka słowackiego a w gwara śląska zawiera wiele słów z języka czeskiego (obok innych języków jak przede wszystkim polski, niemiecki, rosyjski czy łacina); natomiast słowacki i czeski mają w znaczącej większości niemal identyczne słownictwo.
    Gwara podhalańska - charakterystyka  

    Przykładowe opowiadania gwarowe ze zbioru Sabałowe bajania - Jako w Tatrach drzewiej bywało:
    - Przez co Sabała omijał jarmark w Kieźmarku
    - Przysła biyda do chłopa
    - Jak Poniezus stworzył cłeka
    - O śmierzci
    - O zaśpionym wojsku w Tatrach

    Na Skalnym Podhalu
    Legenda Tatr
    Słownik gwary górali Skalnego Podhala
    Legedny spod Giewontu
    Podtatrzańskie Legendy
    Legendy Skalnego Podhala
    Sabałowe bajania - konkurs gawędziarzy, śpiewaków i instrumentalistów
    Wypas owiec i produkty w mleka owczego, informacje z Encyklopedii Tatrzańskiej i tablic T.P.N


    Z powrotem do strony o językach